CHILL with CLIL!

Sint-Paulus gaat voor ‘Content and Language Integrated Learning’ Sporten in het Engels? Dat kan vanaf  schooljaar 2016-2017 in Sint-Paulus!

Onze school kreeg immers  ‘groen licht’ van de adviescommissie van het Departement Onderwijs om te starten met  ‘Content and Language Integrated Learning’, kortweg ‘CLIL’.   

Wat is CLIL?

CLIL is een vorm van meertalig onderwijs waarin zaakvakken, zoals geschiedenis en aardrijkskunde, worden onderwezen in een andere taal dan het Nederlands. Nieuwe leerlingen die op Sint-Paulus starten in het eerste jaar kunnen vanaf 1 september 2016 kiezen voor ‘1A CLIL’. Op hun programma staat dan  - naast een uurtje Engels -  ook het vak LO in Engelse instructietaal. In hun verdere Sint-Pauluscarrière krijgen onze leerlingen de mogelijkheid om aardrijkskunde (in het tweede jaar) en geschiedenis (in 1A, tweede, derde en vierde jaar) in het Engels te volgen!  

Waarom kiezen voor CLIL? 

CLIL verhoogt uiteraard de taalvaardigheid van leerlingen. Door een vak in een andere taal te volgen, leer je luisteren, lezen en spreken in de vreemde taal. Je spreekdurf wordt groter en je woordenschat uitgebreider. Uit onderzoek blijkt dat de ontwikkelingskansen die CLIL biedt, heel motiverend werken, zowel voor het zaakvak als voor de taal an sich. ‘Twee voor de prijs van één’ dus! Bovendien zou het leren van talen volgens de CLIL-aanpak tot betere schoolresultaten in het algemeen leiden.  

Niets dan voordelen dus!  

Door te kiezen voor CLIL bouwen we verder aan onze rijke en jarenlange traditie van ‘internationalisering’ met Europese uitwisselings- en Erasmus+ projecten voor zowel laatstejaars als voor leerlingen van de tweede en zelfs eerste graad. 

Niet vreemd opkijken dus als binnenkort op de greens van de burcht Engelse strijdkreten klinken. Het zijn gewoon onze CLIL-leerlingen die zich uitleven in soccer, running of cricket. ;-)

menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x