THUIS IN DE WERELD VAN WETENSCHAPPEN

2A Moderne Talen en Wetenschappen
2A Moderne Talen en Wetenschappen CLIL

In het tweede jaar zijn de vakken van het basispakket (25 u) voor alle leerlingen in heel Vlaanderen hetzelfde. Je krijgt een brede basisvorming met een gelijke start en aanpak voor iedereen.

Kies je de basisoptie Moderne Talen en Wetenschappen dan maak je een zeer veelzijdige keuze met een sterke focus op wetenschappen. We vullen deze basisoptie in met 2 u moderne talen en 3 uur wetenschappen. In het wetenschappelijke deel ga je zelf op onderzoek en bestudeer je de relatie tussen natuurwetenschappen en het dagelijks leven.

Je talenten kan je verder ontwikkelen in de talentenmodules (2 u): Sport, Crealab, STEM, Samen jezelf ontdekken, World@School, Op de planken, Operatie Proper. 

Kies je in het tweede jaar voor CLIL dan zijn aardrijkskunde en geschiedenis de vakken die aangeboden worden als CLIL-vak met Engels als doeltaal.

Lessentabel 2A Moderne talen
Lessentabel 2A Moderne talen en wetenschappen CLIL 

Graad II

Natuurwetenschappen (Doorstroom - domeinoverschrijdend)

Iedere dag kom je in aanraking met stoffen uit de chemische industrie: de kleurstoffen in die lekkere gummibeertjes, de zeep en de shampoo die je gebruikt, de batterij in je smartphone, ... Maar wat is chemie? Hoe zijn stoffen opgebouwd? Hoe ga je veilig met die stoffen om?

Licht en toepassingen met licht spelen een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Maar wat is licht precies? Hoe helpen contactlenzen je om beter te zien? Hoe werken de lenzen van de camera van je smartphone? Je ontdekt het in de lessen fysica.

Heb je interesse om fenomenen van het dagelijks leven, milieu en natuurwetenschappelijk te verklaren? Dan is deze richting geknipt voor jou!

WIE? Je legt vlot verbanden tussen leerinhouden en je kan goed logisch redeneren. Je bent in staat om complexere leerinhouden in een beperkt tijdsbestek te verwerven. Je houdt van het onderzoeken van fenomenen en het oplossen van problemen in biologie, chemie en fysica. Je hanteert daarbij wiskundige en natuurwetenschappelijke inzichten.

WAT? Een sterk theoretische studierichting in de doorstroomfinaliteit. 

Hier wordt een brede, algemene vorming gecombineerd met een stevig pakket wiskunde en wetenschappen.

TOEKOMST? Leerlingen wetenschappen kiezen later vaak voor wetenschappelijke domeinen (bv. ingenieursstudies, biomedische wetenschappen of laboratoriumtechnieken), maar net zo goed taalkunde of (para-)medische richtingen (bv. geneeskunde, verpleegkunde of logopedie).

Lessentabel 3 Natuurwetenschappen
Lessentabel 3 Natuurwetenschappen CLIL
Lessentabel 4 Natuurwetenschappen
Lessentabel 4 Natuurwetenschappen CLIL


Graad III (ASO) (2022-2023)

5 MODERNE TALEN - WETENSCHAPPEN – 5 MODERNE TALEN – WETENSCHAPPEN/LATIJN - 5 WETENSCHAPPEN - WISKUNDE

6 MODERNE TALEN - WETENSCHAPPEN – 6 WETENSCHAPPEN - WISKUNDE – 6 WETENSCHAPPEN WISKUNDE/LATIJN

Kies je voor de studierichting Moderne talen-wetenschappen dan volg je een richting die de combinatie biedt van de 2 polen ‘Moderne talen’ en ‘wetenschappen’ (een taalkundige en wetenschappelijke vorming). Je bent hierbij geboeid door taal en je verdiept je ook graag in de socioculturele eigenheid van de regio’s waar de vreemde taal gesproken wordt. De wetenschappelijke vakken maken je vertrouwd met de natuurwetenschappelijke werkwijze en denkmethodes waarbij wiskundige principes toegepast worden.

Kies je voor de studierichting Wetenschappen-wiskunde dan volg je een richting die de combinatie biedt van de 2 polen ‘Wetenschappen’ en ‘Wiskunde’ (een wetenschappelijke en wiskundige vorming). De wetenschappelijke vakken maken je vertrouwd met de natuurwetenschappelijke werkwijze en denkmethodes waarbij wiskundige principes toegepast worden. In het poolvak wiskunde kom je tot wiskundige modellen waarin problemen kunnen beschreven en opgelost worden. Op die manier verwerf je niet alleen kennis en algemene denkmethodes maar ontwikkel je ook belangrijke attitudes zoals nauwkeurigheid, kritische zin en doorzettingsvermogen. 

Kies je voor de optie Latijn, dan zal je veel aandacht besteden aan de cultuurstudie en lectuur, literaire genres waarin teksten bestudeerd worden zowel qua inhoud als qua stijl.

Lessentabel 5 Moderne Talen - Wetenschappen
Lessentabel 5 Moderne Talen – Wetenschappen Latijn
Lessentabel 5 Wetenschappen - Wiskunde
Lessentabel 6 Moderne Talen - Wetenschappen
Lessentabel 6 Wetenschappen - Wiskunde
Lessentabel 6 Wetenschappen – Wiskunde Latijn

menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x